Hollandse Nieuwe weer te koop: ‘De haringen zijn vanaf het begin lekker vet’
2 min gelezen
Foto: Rudy Bouma
Het is weer zover: de verkoop van de Hollandse Nieuwe is woensdag officieel van start gegaan. De vishandel op verschillende plekken in Súdwest-Fryslân doen goeie zaken.
Bij een viskraam aan de Galigapromenade in Sneek was het al vroeg een drukte van belang. Traditioneel markeert deze dag het begin van het haringseizoen, en dat ging ook dit jaar niet onopgemerkt voorbij.
Eigenaar Guus Bleeker is enthousiast over de kwaliteit van de nieuwe vangst. “We hebben een zonnig voorjaar gehad”, vertelt hij. “De haringen zijn vanaf het begin lekker vet, precies zoals ze moeten zijn. Als ze het juiste vetpercentage hebben, zijn ze heerlijk mals van structuur.”

Hoewel de dag langzaam op gang kwam, begon het rond 11 uur flink drukker te worden. Klanten kwamen mondjesmaat binnen, en vooral rond het middaguur was het flink aanpoten voor het team van Abbink.
Een van de eerste kopers was Cor Wiersma uit Sneek, die zijn oordeel snel klaar had: “De haring is heerlijk”, zei hij met een tevreden glimlach.
De populariteit van het oer-Hollandse visje blijft onverminderd groot. “Dit is het moment waar de echte liefhebbers elk jaar naar uitkijken”, aldus Bleeker.

De verkoop van de Hollandse Nieuwe mag pas starten na de officiële aftrap, om kwaliteit en eerlijke concurrentie te waarborgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier scherp toezicht op. Ondernemers die te vroeg beginnen, riskeren een boete.
De verwachtingen voor dit haringseizoen zijn hoog. De vangstomstandigheden op zee waren dit voorjaar gunstig. Vissers meldden dat de haring vet, stevig en vol van smaak is – precies wat de consument wil. De eerste reacties beloven dan ook veel goeds voor een succesvolle haringverkoop in 2025.
