Fries bedrijf wint landelijke innovatie-award

Photos: www.HenkvanderGiesen.nl

Fries bedrijf wint prestigieuze landelijke award in categorie innovatie

 

"Van begin tot einde van het project is nagedacht over het slim toepassen van duurzame en recyclebare materialen"

Drie jaar geleden werd voor het eerst de Daikin Award uitgereikt. Daikin Industries is een Japanse multinational en is o.a. gespecialiseerd in airconditioning en koelsystemen met vestigingen in Japan, China, Australië, India, Zuidoost-Azië, Europa en Noord-Amerika. In Nederland kunnen alle klanten van Daikin hun meest bijzondere projecten van het jaar inzenden, om in aanmerking te komen voor de Daikin Award.
Uit maar liefst 88 inzendingen had de vakjury 15 projecten genomineerd voor de Daikan Award 2017, die werd uitgereikt in 't Spant in Bussum. Honderdzestig aanwezigen kwamen naar de avondvullende show, waar met spanning uitgekeken werd naar wie dit jaar met de felbegeerde bokaal en geldprijs huiswaarts mocht keren.

Koelvisie uit Drachten wint innovatie-award!

Voor de belangrijke categorie Innovatie keek de jury naar oplossingen die vernieuwend zijn, nog niet eerder zijn toegepast of bestaan uit slimme combinaties, die het minste impact op het milieu hebben. Het bedrijf Koelvisie klimaatbeheersing uit het Friese Drachten had het project van de nieuwbouw ROC Friese Poort Uniforme Beroepen ingestuurd voor deze landelijke award en werd vervolgens unaniem als winnaar uitgeroepen.
De bokaal met bijbehorende cheque van 10.000 euro werd overhandigd aan de directeuren Richard van der Lei en Rene Brandsen van Koelvisie, die met de medewerkers van het project naar de uitreiking in Bussum waren gekomen.
Als kers op de taart werd nog genoemd dat Koelvisie klimaatbeheersing ook online met 317 stemmen op het project, als duidelijke favoriet uit de bus was gekomen.

Jury: hoge mate van duurzaamheid en circulaire bouw

Het juryrapport vermeldt dat de winnaar in alle opzichten heeft voldaan aan het bieden van een oplossing, waarbij sprake is van een hoge mate van duurzaamheid. Door het toepassen van circulaire bouw is er van begin tot einde van het project nagedacht over het slim toepassen van duurzame en recyclebare materialen. Dit heeft tot de keuze geleid voor een klimaatsysteem dat maximale systeemrendementen realiseert met behoud van comfort en later prima hergebruikt kan worden. Al met al laat dit project zien dat de circulaire economie geen concept meer is, maar realiteit is. In het juryrapport stond ook dat extra punten werden toegekend, omdat door Koelvisie heel erg goed geluisterd is naar de wens van de eindgebruikers en daarbij ook nog de projectduur tot het absolute minimum heeft beperkt.

Opdrachtgever ROC Friese Poort en Pranger Rosier Dokkum

De bokaal staat inmiddels prominent op het bureau van directeur Richard van der Lei. "Wij waren subcontractor van Pranger Rosier uit Dokkum voor dit innovatieve project, bij de bouw van het nieuwe gebouw van ROC Friese Poort Uniforme Beroepen in Leeuwarden, dat in het najaar is opgeleverd", legt Van der Lei uit. "Deze school is een van de eerste gebouwen in Nederland, die volgens het principe circulaire bouw op deze wijze wordt opgeleverd. Naast de opdracht om rekening te houden met het 3R principe (Reduce (verminderen) - Recycle (recycleren) - Re-use (hergebruiken – red.), was ook het verzoek om zo hoog mogelijke systeemrendementen te realiseren. Samen met een enorm snelle bouwtijd was dit een grote uitdaging voor alle betrokken partijen. Koelvisie en Daikin konden aan deze vraag ruimschoots voldoen. Dat we ook nog de award van 2017 hiermee winnen aan het eind van dit jaar, waarin enorm hard gewerkt is door onze medewerkers, heeft zeker ons gevoel bevestigd dat we ook op duurzaam gebied op de goede weg zijn."

Geïnteresseerd in dit innovatieve project? Kijk op www.daikinaward.nl/projecten/roc-friese-poort-uniforme-beroepen

Comments are closed.