Een 2e kans in de Wilhelminaflat te Sneek?

Vandaag deel 2 over de massale toestroom van (ex) criminelen en (ex) verslaafden naar de Wilhelminaflat in Sneek.

Wat voor mensen zijn en komen er in de Wilhelminaflat komen wonen?

Het zou gaan om ex criminelen en ex verslaafden die hun intrek nemen in de Wilhelminaflat in het kader van beschermd wonen. Maar zoals een van de inwoners ons heeft laten weten blijkt dit niet het geval te zijn. 31 augustus j.l. zijn de eerste mensen in de Wilhelminaflat komen wonen en in de eerste paar dagen was er al sprake van diefstal, en als je het hebt over ex criminelen mag je er vanuit gaan dan dit soort dingen niet gebeuren. Bovendien wordt er (veelvuldig) alcohol en drugs gebruikt. Dus laat het woordje ex er maar uit, het zijn gewoon criminelen en verslaafden, aldus een van de inwoners van de Wilhelminaflat die om begrijpelijk reden anoniem wil blijven.

Er komen alleen mannen via het Leger des Heils in de Wilhelminaflat wonen. Het gaat hierbij niet alleen om mannen die lichte strafbare feiten hebben gepleegd en of een lichte verslavings vorm hebben of gehad hebben. Het kan gaan om iemand die lichte of zware delicten heeft gepleegd en als voorwaarde van de rechtbank opgelegd heeft gekregen, na jaren in het gevang hebben gezeten en of vervroegd vrij kan komen mits je dit doet via beschermd wonen van het Leger des Heils mag je de gevangenis verlaten. Je kan ook denken aan mannen die een verplicht afkickprogramma hebben gedaan maar volgens de rechtbank nog niet zonder begeleiding zelfstandig mogen wonen. Het zou echter ook zomaar zo kunnen zijn dat er iemand vanuit een tbs kliniek de Wilhelminaflat gaat betrekken. Je zou ook kunnen denken aan zedendelinquenten, moordenaars, overvallers, en andere zware misdrijven. Het gaat dus niet om mensen die hun leven al op de rit hebben maar zeker nog de nodige begeleiding nodig hebben, om deze reden is er ook 24 uur per dag begeleiding aanwezig in de Wilhelminaflat. Deze mannen krijgen door deel te nemen aan het beschermd wonen via het LdH een 2e kans.Deze mannen komen vanuit heel Nederland, en om begrijpelijke reden niet uit Sneek.

Is het nog wel veilig in de Wilhelminaflat en de directe omgeving?

Het Leger des Heils als ook de gemeente Súd-West Fryslán kan dit niet garanderen. Dus rijst de vraag zijn of worden er ook veiligheidsmaatregelingen genomen? Deze informatie kan Het andere nieuws helaas nog niet volledig beantwoorden. Er zouden bijvoorbeeld camera;s in en rondom de Wilhelminaflat hangen. Het bedrijf die dit zou hebben gedaan, VDP beveiliging, wilde hierover geen uitspraken doen. Echter hoe kan het dan dat de eerder diefstal, zo snel was opgelost? Dat kan alleen als er camera’s hangen, en de begeleiding de opnames heeft terug gezien. Begeleiding heeft namelijk vanaf de wooneenheid waarin ze zitten geen zicht op de gangen of op de parkeerplaats. En de begeleiding slaapt vanaf 23.00 en is dan alleen ivm camaliteiten telefonisch bereikbaar/beschikbaar. Dus rijst de vraag; zijn de originele inwoners van de Wilhelminaflat hierover ingelicht? Navraag bij onze bron leert dat niemand, voor zover bekend, hiervan op de hoogte is en onze bron vind het dan ook schending van privacy.

Op de vraag; maar camera’s kunnen toch een bijdrage leveren aan een veilige omgeving? antwoord de inwoner; dat zegt toch al genoeg over het feit dat het nodig is om camera’s op te hangen? Dit draagt totaal niet bij aan een veilig gevoel en ook de begeleiders die zien opnames van camera’s pas als ze wakker worden. Bovendien heb ik het vermoeden dat de begeleiding rond 23.00 gewoon het gebouw verlaat en pas de volgende dag ergens in de ochtend weer terug komt. Want alles is echt pikdonker rond 23.00 soms al eerder en bij camaliteiten moet er naar een speciaal telefoonnummer gebeld worden en waarom is er anders iemand vanuit het Leger des Heils komen wonen in het huis bij de Wilhelminaflat? Dat telefoonnummer is dus onzin, iedereen kan gewoon aanbellen bij die wooneenheid want men is er toch 24/7? Ik geloof er dus helemaal niks van dat men 24/7 in het gebouw is.

Kijk naar de criminlele activiteiten die al langere tijd plaatsvinden in het Wilhelminapark, daar hangen ook geen camera’s. Op de vraag aan deze inwoner hoe weet je dat er camera’s hangen dan? zegt de inwoner; de diefstal had anders nooit zo snel opgelost kunnen worden. Zoals eerder geschreven wilde VDP beveiliging geen opheldering geven, ook het Leger des Heils zelf gaf geen opheldering. Nieuwsdienst SWF kan dus niet bevestigen dat er camera’s hangen in en rondom de Wilhelminaflat. Maar als een diefstal zo snel wordt opgelost dan kun je er idd wel vanuit gaan dat dit het geval is.

Hoe is het de 1e week gegaan met ineens zoveel nieuwe mannen in de Wilhelminaflat?

Nou als er binnen enkele dagen al diefstallen worden gepleegd, er iemand al voor 2 dagen is uitgezet, en er aardig wat geluidsoverlast is wat denk je dan zelf? aldus de inwoner van de Wilhelminaflat. Op de vraag maar het is toch logisch dat er verhuis overlast is? zegt de inwoner; vergeet niet dat er al maanden overlast is, en het gaat niet alleen om de verhuisoverlast maar ook om dingen als slaande deuren en harde muziek. Bovendien kan ieder weldenkend mens bedenken dat een vos zijn streken niet verliest, en ook dat heb ik al zien gebeuren. Nee ik wil daar nu verder niets over naar buiten brengen want ik weet niet wat de gevolgen dan zouden kunnen zijn. En tot ik een andere woning heb gevonden wil ik voor zover mogelijk nog wel rustig in de Wilhelminaflat blijven wonen.

Trouwens dat is ook zoiets, ik heb altijd met veel plezier in de Wilhelminaflat gewoond schitterend uitzicht ook al dat groen een van de redenen dat ik juist hier wilde wonen. Een unieke en groene lokatie op een plek waar je dit niet zou verwachten. Het was hier echt heel prettig wonen, maar voor mij is de pret en het plezier nu wel over. Ik wordt niet beperkt of zo hoor, het is gewoon niet prettig meer wonen als er vanuit het niets opeens zoveel mannen, crimineel of verslaafd, hier komen wonen. Natuurlijk mensen verdienen een 2e kans maar zoveel in een keer? En waarom hier zo vlak bij het park waar al genoeg criminaliteit is? Deuren die speciale sloten hebben, hulpverleners die bivakeren in de Wilhelminaflat, gespuis wat hier nu komt, het Leger des Heils die ook het oude kinderdagverblijf gaat bemannen met kantoren. mijn privacy en rust die er niet meer toe doet. Een stukje geschiedenis van Sneek gaat zo echt verloren met al die aanpassings verbouwingen in de wooneenheden. Bovendien vind ik het jammer dat ik als inwoner overal ben buitengelaten. Maar niet getreurd ik ben inmiddels bezig om juridische stappen te ondernemen en ga indien mogelijk een rechtzaak beginnen en het lijkt erop dat dit kan.

Mensen verdienen altijd een 2e kans, maar niet op 1 plek waar al de nodige criminaliteit is (Wilhelminapark) en waar bovendien veel ouderen, scholen, jonge gezinnen en jeugd woont. Niemand is betrokken bij het begin van dit hele project, en ik vind dat een zeer kwalijke zaak en ik ben echt van mening dat dit niet kon en mocht gebeuren met de inwoners van de Wilhelminaflat of iedereen die hier in de buurt woont. Ik had en heb als huurder rechten en dus ook recht op informatie hierover vanaf het begin. Ik was op de hoogte van de verkoopplannen net als de meeste mensen hier. Maar van wat er nu gaande is? Nee en ik had dit wel graag willen weten , want mijn woongenot wordt hier wel degelijk door verpest met de overlast. Daarnaast had ik dan ook zeker protest en bezwaar gemaakt tegen deze plannen gelijk op dat moment. Nu ga ik dit alsnog doen, maar ik had dit liever eerder gedaan en dat had gekund als ik over dit project was ingelicht.

Kijk ik blijf gewoon doen wat ik altijd doe en ik laat mij zeker niet beperken of belemmeren door deze situatie, maar om nou te zeggen van ja leuk al die zogenaamde ex criminelen en ex verslaafden. Ex is als het achter je ligt, niet als je daar nog dagelijks mee bezig bent. Ik vind ook dat ik recht heb op compensatie ivm woonhinder en nalatigheid. Het maakt mij weinig uit op welke manier maar gezien de overlast en hinder van de afgelopen maanden en de toekomst, en het niet geven van tijdige informatie vind ik dat ik er recht op heb. Dus dit hele verhaal gaat nog een grote staart krijgen wat mij betreft.

 

Bron: Nieuwsdienst SWF / Het andere nieuws

Comments are closed.