Veiligheidsregio Fryslân test crisisorganisatie

Woensdag 27 september vond de systeemtest plaats van Veiligheidsregio Fryslân. Dit is een (onverwachte) test voor de vaste teams in de crisisorganisatie. De systeemtest moet duidelijk maken dat de crisisorganisatie in Fryslân op orde is. Ieder jaar wordt de systeemtest in een andere gemeente gehouden. Dit keer in Appelscha.

Wat voor fictief incident werd bestreden?

In de ochtend kreeg de meldkamer een melding over een natuurbrand dichtbij de uitkijktoren in het Drents-Friese Wold, ten zuiden van de N381 bij Appelscha. De hulpdiensten werden ingezet. Door de (fictieve) droogte en harde wind greep het vuur snel om zich heen. De uitbreiding van de brand had tot gevolg dat er dikke rookwolken richting het dorp Appelscha dreef. Hierdoor komen er op social media veel vragen binnen van bezorgde mensen. Ondertussen bleef de brand zich in hoog tempo uitbreiden richting de N381. Gedurende de ochtend werd steeds duidelijker dat de brand over zou slaan ten noorden van de N381 richting het dorp Appelscha. Hierop nam de crisisorganisatie het besluit Appelscha te evacueren vanwege de grote risico’s die de natuurbrand met zich meebracht voor de inwoners.

Natuurbrand is een risico in Fryslân

Natuurbranden is één van de risico’s uit het Friese risicoprofiel. Veiligheidsregio Fryslân vindt het belangrijk om tijdens de systeemtest aandacht te besteden aan een mogelijk risico in Fryslân. Zo houdt Veiligheidsregio Fryslân de crisisorganisatie scherp op de risico’s die we in Fryslân kennen. Kijk op www.natuurbrandrisico.nl voor het actuele natuurbrandrisico in Nederland. Benieuwd hoe jij kan helpen de kans op natuurbrand te beperken? Bekijk de tips van Brandweer Nederland.

Comments are closed.